75 de ani în urmă, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a început primul val de deportări staliniste în Basarabia şi Bucovina de Nord.

Mii de moldoveni au fost urcaţi în trenuri şi duşi cu forţa la mii de kilometri distanţă în Siberia şi Kazahstan din motiv că nu conveneau regimului.

În semn de recunoștință, șeful statului, Nicolae Timofti, a venit astăzi cu un mesaj în amintirea victimelor primului val de deportări sovietice:

„Istoria nu se uită. Iar cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete”.

În noaptea din 12  spre 13 iunie 1941 a început primul val de deportări  sovietice din RSS Moldovenească.  Astăzi, 13 iunie,  se împlinesc 75 de ani din ziua când în  istoria  poporului nostru au început fi scrise sângeroasele pagini ale unui destin tragic, când zeci de mii de familii de moldoveni au fost trimise de regimul totalitar stalinist în Siberiile de gheață.

În vagoane înăbușitoare, fără hrană, fără apă, cei mai de viță gospodari au fost scoși din propriile case, din propria țară și aruncați în GULAG – urile  torturii și inumanității.

Aceste zguduitoare momente din biografia Moldovei nu pot fi șterse din memoria noastră colectivă. Stațiile de cale ferată din țară, în acele zile, se transformaseră într-un platou al represiunii politice aplicate de autoritățile sovietice. Peste o mie de vagoane din Basarabia și Bucovina de Nord au plecat spre Siberia și Kazahstan.

Cu gândul la acele teribile zile și nopți, în care au fost distruse familiile de țărani gospodari din ținuturile noastre, să nu mai admitem și să nu comitem erori, când consecințele lor pot fi fatale pentru un popor. Totodată, să nu tolerăm sloganurile de ură și paradigma de revanșă din mediul politic actual”, se arată în mesajul președintelui.

Cu acest prilej, astăzi, la Chișinău, va fi organizat un miting de comemorare a victimelor represiunilor politice, iar la monumentul din scuarul Gării Feroviare vor avea loc depuneri de flori.