Autorităţile de la Kiev au decis interzicerea intrării lui Mihail Gorbaciov pe teritoriul Ucrainei timp de cinci ani, după ce fostul lider sovietic a dat declaraţii în care şi-a manifestat sprijinul faţă de anexarea Crimeii de către Rusia. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook, de către purtătoarea de cuvânt a serviciului ucrainean de securitate, Olena Hitlyanska.

Interdicţia a fost decisă „în interesul securităţii naţionale, mai ales pentru sprijinul public al anexării militare a Crimeii”, se mai menţionează în mesaj.

24h.MD amintește că, într-un interviu publicat la începutul săptămânii de ziarul britanic The Sunday Times, Gorbaciov a afirmat că, dacă el ar mai fi fost la putere, „Uniunea Sovietică încă ar fi existat şi Crimeea ar fi făcut parte din ea”.

„Întotdeauna susţin voinţa liberă a poporului, iar cei mai mulţi din Crimeea au dorit să se reunească cu Rusia”, spunea atunci ultimul lider al URSS, făcând referire la aşa-zisul referendum prin care preşedintele rus Vladimir Putin a justificat anexarea Crimeii.

Totuşi, astfel de remarci ale lui Gorbaciov sunt rare excepţii de la poziţia sa critică faţă de actualul lider de la Kremlin, poziţie evidenţiată în cartea sa „Noua Rusie”, publicată recent.