Oferirea serviciilor de sănătate calitative pentru adolescenți, asigurarea dezvoltării armonioase a tinerilor aflați în stare de vulnerabilitate, implicarea lor în promovarea sănătății și rolul voluntariatului. Acestea au fost doar câteva dintre subiectele discutate astăzi în cadrul Conferinței Naționale (cu participare internațională) în Sănătatea Adolescenților ”Sporirea rezilienței – dezvoltare sănătoasă în condiții de risc”. Evenimentul a întrunit peste 350 de experți, medici, psihologi, reprezentanți ai autorităților naționale, ai organizațiilor neguvernamentale și internaționale, care activează în domeniu promovării și dezvoltării sănătății adolescenților.
În cadrul conferinței au fost abordate cele mai stringente riscuri la care sunt expuși adolescenții și a fost creată o platformă de discuții, care să identifice soluții pentru dezvoltarea sănătoasă a adolescenților.
Viceministrul Sănătății, Liliana Iașan a specificat că rolul autorităților în acest sens este crucial. Scopul Ministerului Sănătății este de a proteja și a oferi toate condițiile pentru ca acești tineri să poată crește armonios.
”În general, adolescenții sunt mai vulnerabili la multe riscuri, cum ar fi utilizarea substanțelor psihoactive, sex neprotejat, suicid, violență, traumatism, stigmatizarea şi discriminarea etc. Cel puțin 15% dintre adolescenți și tineri se află într-o stare de vulnerabilitate sporită față de aceste riscuri. În aceste condiții ne dăm seama că trebuie să ne conjugăm eforturile și să oferim copiilor noștri toate posibilitățile pentru a crește armonios. Iar aici serviciile de sănătate prietenoase tinerilor au un rol crucial”, a declarat Liliana Iașan.
Din anul 2011, Ministerul Sănătății a inițiat, cu suportul Agenției Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare și agențiilor ONU, procesul de extindere a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.
În prezent, 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor sunt contractate de către CNAM în toate raioanele și municipiile republicii, comparativ cu anul 2011, când în țară activau doar 12 instituții de acest gen. În rezultat, accesul persoanelor de 10-24 ani la servicii de sănătate prietenoase tinerilor a sporit de peste 3 ori – de la 5,6% în 2011, către 28% în anul 2015.
Conferința Națională în Sănătatea Adolescenților a ajuns la cea de-a II-a ediție și se desfășoară în perioada 3-4 noiembrie. Evenimentul este organizat de Asociația “Sănătate pentru Tineri” și Centrul Național de Resurse în Serviciile de Sănătate Prietenoase Tinerilor “Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și USMF “Nicolae Testemițanu”, cu suportul SDC, OMS, UNICEF și UNFPA.