Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, preşedinte în exerciţiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a avut astăzi, o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

Frank-Walter Steinmeier a declarat că este mulțumit de implementarea reformelor până în acest moment, și cere continuarea acestora. Totodată, ministrul de Externe al Germaniei a accentuat că este necesar ca Republica Moldova să semneze un acord cu Fondul Monetar Internațional. În aceeași ordine de idei, Frank-Walter Steinmeier este mulţumit de semnarea unui protocol comun.

„În Republica Moldova mă aflu cu o funcţie dublă, ministru de Externe al Germaniei şi preşedinte în exerciţiu al OSCE. Este o perioadă dificilă, avem multe crize periculoase şi ficile. Recent, am fost în Armenia şi Azerbajian unde am discutat despre conflictul din Carabahul de Munte. De asemenea am fost în Georgia unde am vorbit despre conflictele din Osetia şi Abhazia. Acum , sunt în Republica Moldova să discutăm despre acest conflict social. Am văzut în ultimele săptămâni că se depun eforturi pentru revigorarea discuţiilor în formatul 5+2. Vă mulţumesc pentru asta”.

„Mă bucur că s-a ajuns la semnarea unui protocol comun. De la prima mea vizită şi cea de astăzi s-au făcut foarte multe lucruri bune în virtutea cărora putem face lucruri noi, lucruri bune şi mai departe. Dorim să în să încurajăm Republica Moldova ca să utilizeze şansele pe care i le oferă Acordul de Asociere”, a spus ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier”.

Pavel Filip a declarat, la rândul său, că consideră vizita Ministrului de Externe al Germaniei un gest de solidaritate şi angajament al şefului diplomaţiei germane.

„Vizita domnului Steinmeier este un semn aparte pentru ţara noastră. Considerăm vizita un gest de solidaritate şi angajament al şefului diplomaţiei germane pentru a rezolva conflictul transnistrean. În cadrul întrevederii am efectuat un schimb de opinii referitor la negocierile în formatul 5+2. Am mulţumit conducerii Germaniei pentru revigorarea discuţiilor în cadrul Reuniunii de la Berlin şi a Conferinţei de la Bavaria. Am confirmat ferm că vom respecta prevederile protocolului de la Berlin ce ţin de recunoaşterea diplomelor şi a plăcuţelor de înmatriculare, asigurarea şcolilor cu predare în grafie latină, deschiderea podului din preajma localităţii Gura Bâcului şi eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţiei a persoanelor, bunurilor şi a serviciilor”.

„Am exprimat disponibilitatea de a elabora o concepţie privind statul juridic speacial al Transnistriei cu condiţia respectării integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Mulţumesc guvernului german pentru sprijinul acordat că e vorba de OSCE, UE sau relaţiile bilaterale”, a relatat premierul, Pavel Filip.