Republica Moldova este lider în Europa și Asia într-un top al țărilor în care cetățenii văd corupția drept cea mai gravă problemă în stat, arată datele Global al Corupţiei pentru Europa şi Asia Centrală, realizat de Transparency International, informează independent.md.

Potrivit raportului, trezeşte o îngrijorare profundă situaţia din Republica Moldova şi Ucraina – două ţări care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În clasamentul celor 42 de ţări, cea mai mare îngrijorare privind răspândirea corupţiei este în Republica Moldova (67% din respondenţi) şi Ucraina (56% din respondenţi).

Potrivit studiului, 84% din interlocutori consideră eforturile guvernanţilor moldoveni de a combate corupţia drept „proaste” şi „foarte proaste”, situaţia fiind, în acest sens, mai gravă doar în Ucraina (86%). Totodată, 79% din moldoveni consideră că influenţa intereselor private (oligarhice) asupra procesului de luare a deciziilor este extrem de mare.

Legislativul Moldovei este perceput de populaţie ca instituţia cea mai afectată de corupţie (76% din respondenţi), în Ucraina acest indicator este de 64%. Preşedenția și Guvernul Moldovei sunt percepute astfel de 71% din respondenţi.

Potrivit portalului, fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în una/unul din instituțiile/domeniile cuprinse în cercetare (poliția, judiciarul, ocrotirea sănătății, educația, documentarea populației, oferirea îndemnizațiilor de șomaj, alte servicii sociale), 42% din interlocutorii din Moldova au răspuns afirmativ. Acest indicator este cel mai înalt din regiune, urmează Ucraina şi Azerbaijan cu câte 38%.

În opinia populaţiei, printre cele mai eficiente căi de combatere a corupţiei sunt confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor şi demiterea conducătorilor instituţiilor publice vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar.