În acest an, Republica Moldova va produce circa 1,7 milioane de hectolitri de vin, nivel egal cu cel din 2015, dar cu circa 0,9 milioane hectolitri mai puţin decât în 2013, potrivit estimărilor publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), scrie trm.md.

În consecinţă, Republica Moldova a urcat pe locul 20 – cu o poziţie mai sus în topul principalilor producători de vin, graţie scăderii de două ori a producţiei în Brazilia, arată studiul OIV, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Mold-street.

OIV subliniază că este vorba de una dintre cele mai mici producții din ultimii 20 de ani, ca urmare a condiţiilor climaterice nefavorabile. În acest context, Italia ar urma să-și păstreze poziția de cel mai mare producător mondial de vin, urmată de Franța, Spania, Statele Unite ale Americii  și Australia.

Cea mai mare creştere din lume o va înregistra România, de 37%, până la 4,9 milioane de hectolitri, egalând astfel producţia de vin a Rusiei. Potrivit OIV, după două recolte slabe, România a revenit la un nivel bun de producție, pentru 2016 fiind estimată o producție de 4,8 milioane hectolitri, cu 1,3 milioane hectolitri mai mult decât în 2015, ceea ce o plasează pe locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin.