Aprofundarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite (EAU), stabilirea unor parteneriate reciproc avantajoase în diferite domenii de cooperare bilaterală, inițierea proiectelor investiționale cu participarea mediului de afaceri din ambele state au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu omologul său emiratez, Sultan Bin Saeed Al Mansoori, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră în perioada 7 – 9 februarie curent.

În cadrul discuțiilor, ministrul Octavian Calmîc a menționat interesul Republicii Moldova de a dezvolta cadrului juridic bilateral, crearea unui sistem de comunicare intre părți, formarea unor parteneriate reciproc avantajoase cu Emiratele Arabe Unite, deoarece aceasta deschide noi oportunități pentru țara noastră de a dezvolta relații comercial-economice atât cu mediul de afaceri emiratez, cât și cu cel din Golf.

În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că și Republica Moldova, la rândul său, prin intermediul acordurilor de liber schimb cu UE și CSI, poate deveni o platformă atractivă pentru mediul de afaceri din EAU, pentru a promova mărfurile și serviciile sale atât pe axa Vest-Est, dar si pe vectorul Nord-Sud si viceversa.

Sultan Bin Saeed Al Mansoori a menționat că, în conformitate cu politica sa de deschidere, EAU urmărește să consolideze relațiile economice și comerciale cu diverse țări pentru a stabili parteneriate reciproc avantajoase. Ministrul emiratez al Economiei a accentuat dorința țării sale de a explora oportunitățile de investiții disponibile pe piețele din Moldova, în special în domeniul agriculturii și alimentației, energiei, turismului, infrastructurii, etc.

În opinia lui Al Mansoori, fortificarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state va deschide calea pentru mai multe investiții emirateze.

Pe parcursul anului 2017 sunt preconizate mai multe vizite reciproce atât la nivel instituțiilor guvernamentale, cât și la nivelul agenților economici, având în vedere experiența EAU de a dezvolta zonele economice libere și parteneriatele regionale. Delegația EAU a reiterat invitația către partea moldavă de a participa la EXPO Dubai 2020.