Analiza situației operative la frontiera moldo-ucraineană, dar și identificarea noilor direcții de relaționare bilaterală în combaterea activităților infracționale transfrontaliere, sunt subiectele principale discutate de către reprezentanții structurilor de investigații speciale ale Poliției de Frontieră și Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei. Ședința de lucru s-a desfășurat în incinta Departamentului Poliției de Frontieră, în conformitate cu prevederile Planului de dezvoltare a cooperării între instituțiile de frontieră moldo-ucrainene, pentru anii 2016-2017.

În debutul întrevederii, interlocutorii au opinat asupra rezultatelor activității de investigație pe parcursul anului curent, inclusiv au remarcat stabilitate și control în situația de la frontiera comună. În acest sens, s-au menționat câteva tipuri de infracțiuni, care necesită o atenție sporită, cu identificarea căilor de combatere a acestora, cum ar fi: tentativele de circulație ilegală a alcoolului, substanțelor narcotice, arme, muniții și alte bunuri materiale, precum și migrația ilegală.

Discuțiile au continuat cu acceptarea unanimă a realizării permanente a unei analize privind cauzele și condițiile favorabile pentru activitățile ilegale la frontiera moldo-ucraineană, cât și a schimbului de date. Totodată, părțile au decis să intensifice cooperarea la nivel operațional și tactic, în special, să asigure organizarea, în mod regulat, a evenimentelor comune pentru a ține sub control situația operativă la frontieră.

În cadrul reuniunii, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari a intervenit cu un mesaj către colegii din Ucraina. Dumnealui a dat asigurări de dezvoltarea relațiilor de conlucrare moldo-ucraineană pe domeniul de frontieră, cu precădere pe segmentul operațional. ”Doar prin eforturi comune, dar și prin folosirea tuturor mecanismelor legale existente, putem răspunde provocărilor și amenințărilor la securitatea frontierei de stat”, a conchis domnul Fredolin Lecari.

Întrevederea s-a finalizat cu menționarea dorinţei de consolidare și dinamizare a contactelor bilaterale pe segmentul de activitate comună.