Legislativul UE caută măsuri de a intensifica relațiile cu țările Parteneriatului Estic – Moldova, Georgia și Ucraina. Într-un comunicat al instituției se menționează că cele trei țări au reușit să obțină succese majore, aceasta în pofida unei puternice rezistențe din partea Federației Ruse. Astfel, în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie, Parlamentul European (PE) caută modalități de a apropia mai mult cele trei țări de UE.

„Parlamentul European propune noi măsuri de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova în preajma summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie.

Ucraina, Georgia și Moldova lucrează intens la consolidare legăturilor cu UE; în pofida unei puternice rezistențe din partea Rusiei. Acestea deja beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE, precum și de oportunități comerciale sporite, datorită acordurilor de liber schimb”, se spune în comunicatul emis de PE.

În acest sens, comisia pentru Afaceri Externe a PE a elaborat și aprobat un raport privind măsurile propuse de intensificare a relațiilor dintre UE și Moldova, Ucraina și Georgia. Documentul care urmează să fie adoptat de PE în sesiunea din noiembrie prevede, printre altele, instituirea unui fond pentru investiții în proiecte legate îmbunătățirea socio-economică din cele 3 țări.

„Printre principalele recomandări ale raportului este înființarea unui fond de trust pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul reprezintă un instrument de dezvoltare, precum și un răspuns rapid și flexibil al UE pentru situațiile de criză și post-criză. Bugetul acestuia va fi constituit din banii donatorilor publici și privat și va fi folosit pentru investiții în proiecte de îmbunătățire a structurilor socio-economice”, se mai spune în comunicat.