Conținutul notei autorităților Republicii Moldova, în care oficialilor din această țară li se recomandă să se abțină de la călătorii în Federația Rusă, ridică multe întrebări, a declarat vineri pentru TASS ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin.

„Conținutul acestei note ridică multe întrebări”, a spus înaltul diplomat rus. „O vom studia”, a adăugat el. Karasin a confirmat că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, a transmis MAE rus documentul primit joi de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, scrie Agerpres.

„Este necesar să fie examinată cu atenție, să ne uităm la fapte, și numai după aceea să discutăm serios această problemă”, a adăugat el.

Autoritățile moldovene au transmis joi o notă Rusiei, în care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva unor oficiali moldoveni din parlament, guvern, servicii speciale și partide ale coaliției de guvernare din Republica Moldova la intrarea în Federația Rusă, recomandând ca oficialitățile moldovene să se abține să mai călătorească în Rusia până la rezolvarea acestei probleme.

Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, ministrul justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Agenția de presă TASS amintește că, anul trecut, Moscova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de faptul că autoritățile de la Chișinău rețin cu regularitate jurnaliști și analiști politici ruși, multora dintre aceștia refuzându-le accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, scrie TASS, din Chișinău au fost expulzate echipele de televiziune „Rossia 24” și „Zvezda” (postul de televiziune al armatei ruse), dar și reprezentanți ai altor mass-media ruse, ca principal motiv de expulzare fiind invocată, în special, absența acreditării.