Acuzații grave în breasla de avocați. Vitalie Nagacevschi a făcut niște replici tăioase în adresa lui Vlad Gribincea, fost candidat la funcția de membru al Autorității Naționale de Integritate. Nagacevschi spune că Gribincea se implică doar acolo unde ar putea câștiga bani, iar unele reformele la care a fost părtaș Gribincea au costat contribuabililor mulți bani, dar nu au avut efect. Aceasta reiese dintr-o scrisoare adresată de către Nagacevschi lui Gribincea. Mesajul a fost postat într-un grup de pe rețele de socializare al avocaților și a fost făcut public de către bloggerul Eugen Luchianiuc.

„Ca regulă, nu mă implic niciodată în discuțiile epistolare din rețea. Dar de această dată am hotărât să fac o excepție.

Vlad, excepția este special pentru tine. Vreau să-ți sugerez să te lași de tonul acesta, cu iz de diplomat. Nu mai încerca să te bagi în organele de conducere ale avocaților cu declaratul scop de a face reforme în interesul avocaților. Tu deja te-ai manifestat ca un mare reformator, băgându-te peste tot acolo, unde sunt bani, dar în loc de reforme benefice, ai adus haos și ambiguitate. Mai bine povestește colegilor, cum ai promovat cu insistență schimbarea hărții judecătorești și la ce s-a ajuns ! Povestește câți bani ai câștigat tu și câți bani am cheltuit noi ca și contribuabili pentru acoperirea costurilor reformei hărții judecătorești. Să nu uiți să te referi și la banii care sunt cheltuiți de justițiabili pentru a achita transportul ca să ajungă la instanțele judecătorești care, în loc să se apropie de oameni, s-au îndepărtat cu mult”, scrie Vitalie Nagacesvschi în adresarea sa către Gribincea.

În scrisoarea publicată de Luchianiuc pe blogul său, Gribincea este asemănat cu un cunoscut personaj din seria de filme sovietice „Приключения Шурика”. Personajul în cauză se autopropunea la orice activitate dintr-un șantier de construcții, la fel cum Gribincea nu ratează nicio oportunitate de a se îmbogăți, susține Nagacevschi.

„îmi aduci aminte de eroul din filmul Операция «Ы» и др. приключения Шурика: atunci când milițianul i-a aliniat pe toți contravenienții și le citea locurile de muncă unde urmau ei să muncească, eroul, de care îmi aduci tu aminte, de fiecare dată făcea un pas înainte, fiind gata să meargă oriunde, numai să nu lucreze cu Șurik. Așa și tu, la moment o faci, accepți orice, numai bani să iasă:
– Cine merge la reforma judecătorească?
– Eu (Gribincea).
– Cine merge la reforma procuraturii?
– Eu (Gribincea).
– Cine merge la prevenirea corupției?
– Eu (Gribincea).
– Cine merge la combaterea corupției?
– Eu (Gribincea).
– Cine merge la reforma avocaturii?
– Eu (Gribincea).

Și așa mai departe”, mai scrie Vitalie Nagacevschi.

Este de menționat că Vlad Gribincea a candidat la funcția de membru al Autorității Naționale pentru Integritate. Nealegerea lui în funcție a stârnit un scandal, iar în apărarea acestuia au sărit mai multe ONG-uri și instituții mass-media susținătoare ale partidelor de opoziție.