Republica Moldova ar putea exporta produse avicole pe piața europeană, începând cu anul 2017. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul unei vizite de lucru la Grupul de companii avicole „Floreni”, transmite 24h.MD, cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Această oportunitate va fi posibilă după implementarea unui set de recomandări UE referitoare la infrastructura națională de certificare, dar și la procesul de producție utilizat de agenții economici.

În cadrul vizitei, ministrul Economiei s-a familiarizat cu procesul de producție a cărnii de pasăre și ouă, proiectele de dezvoltare și extindere a întreprinderii, precum și problemele cu care se confruntă atât pe piața internă, cât și ținând cont de perspectiva exporturilor pe piața comunitară.

Potrivit ministrului Economiei, autoritățile centrale sunt cointeresate în dezvoltarea ramurii respective, venind cu un șir de inițiative de susținere a producătorilor, inclusiv în procesul de îndeplinire a cerințelor pentru exportul pe piața comunitară. Totuși, pentru atingerea obiectivelor date este necesară și o cointeresare din partea agenților economici, în special la capitolul modernizare a procesului de producție și al ajustării acestuia la cerințele europene.

În acest context, Odiseea Bîta-Bubuioc, directorul general al Grupului de companii avicole „Floreni”, a menționat că la momentul actual produsul întreprinderii corespunde standardelor UE, deoarece în procesul de producție sunt folosite metode și utilaje europene, iar în calitate de consultanți sunt angajați specialiști din Germania.

„Pe parcursul ultimilor patru ani, am investit în dezvoltarea bazei de producere peste 12 milioane de dolari SUA, modernizând halele de creștere a puilor. Am construit un incubator cu o capacitate de 16 milioane de ouă pe an, o fabrică de producere a nutrețului combinat etc. În prezent, lucrăm asupra soluționării unor probleme tehnologice, inclusiv celei de prelucrare a deșeurilor, deoarece companiile care activează pe piața autohtonă la compartimentul dat nu fac față cerințelor înaintate de legislația națională și cea europeană”, a punctat Odiseea Bîta-Bubuioc.

Prezent la întrevedere, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a menționat că instituția este în proces de discuție cu partenerii de dezvoltare în vederea construcției unei fabrici de prelucrare a deșeurilor, iar estimările arată că pentru realizarea unui asemenea proiect ar fi nevoie de o investiție de circa 15 milioane de euro.

Amintim că o misiune de evaluare a UE privind îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de asociere și de liber schimb cu UE va veni în țara noastră la finele anului 2016. Scopul vizitei va fi monitorizarea cerințelor de producere și de calitate a produselor de origine animalieră.