Investițiile în active materiale pe termen lung au revenit în anul 2017 pe o creștere de 1,3 la sută, până la 21 miliarde de lei, după doi ani de recesiune. Investițiile în mașini, utilaje și programe informatice sunt în creștere, potrivit statisticilor oficiale.

Investițiile au atins în anul 2014 nivelul record de peste 21,1 miliarde de lei, însă în următorii doi ani au intrat în declin și au coborât la 19,6 miliarde de lei în 2016. Majorarea volumului de investiții în anul trecut a fost determinată de restabilirea finanțării proiectelor investiționale ale statului, urmare a deblocării asistenței externe și creșterii veniturilor publice, precum și apariției premiselor pentru relansarea creditării economiei naționale. De asemenea, se evidențiază tendința de retehnologizare a economiei Republicii Moldova, remarcându-se creșterea investițiilor în mașini, utilaje și instalații, dar și în programe informatice, explică Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), notează Moldpres.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al MEI precizează că anul trecut, investițiile publice au constituit principalul motor care au determinat creșterea investițiilor. Din contul bugetului de stat au fost alocate, pentru proiecte investiționale, circa 1,4 miliarde de lei, cu 27 la sută mai mult comparativ cu anul 2016. Și din contul bugetelor administrativ-teritoriale s-au alocat cu 33 la sută mai mulți bani, ceea ce a constituit circa 1,3 miliarde de lei.