Nouă localități din țară vor beneficia de granturi pentru reabilitarea sistemelor de iluminat public. Acorduri de finanțare nerambursabile în acest sens, în sumă de 15 milioane de lei, au fost semnate astăzi de Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) și reprezentanții localităților beneficiare, aduce la cunoștință 24h.MD.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Energiei Durabile 2016, desfășurată cu sprijinul Uniunii Europene.

Valeriu Triboi, viceministrul Economiei a mai punctat că în prima jumătate a acestui an au fost aprobate 13 proiecte în valoare totală de circa 28 milioane de lei, dintre care FEE va finanța circa 21 milioane lei. Proiectele aprobate vor contribui la obținerea a 1,25 MWh economii de energie și o reducere a emisiilor de CO2 de 530 tone anual.

În urma evaluării propunerilor inițiale de proiect, au fost selectate propunerile depuse de 47 de localități, în valoare totală de 101,36milioane lei, grantul solicitat de la FEE fiind de 75,73 milioane lei. Fondul pentru Eficiență Energetică va finanța proiecte de modernizare a sistemelor de iluminat public după principiul „primul venit, primul servit”, deoarece suma alocată în acest sens, de 50 milioane lei, este mai mică decât cea solicitată de autoritățile publice locale. Localitățile beneficiare vor trebui să asigure o contribuție financiară proprie în mărime de 25 la sută din suma investițiilor.

Consiliile de Administrare a Fondului a aprobat solicitările înaintate de primăriile orașelor Nisporeni, Călărași, Ialoveni, Hâncești, precum și satelor Răzeni (raionul Ialoveni), Olișcani și Șestaci (Șoldănești), Speia (Anenii Noi), Frumușica și Chioselia Mare (Cahul), Corlăteni (Râșcani), Carabetovca (Basarabeasca) și comuna Crasnoarmeiscoe din raionul Hâncești.