Theresa May a fost învestită, la 13 iulie 2016, în funcția de premier al Marii Britanii, înlocuindu-l pe David Cameron. Oficialul a făcut deja declarații privind politica pe care o va aplica, care vizează un control al migrației, ceea ce ar avea un efect direct asupra drepturilor de muncă în Regatul Unit ale europenilor, inclusiv ale românilor, transmite 24h.MD.

„Votul Brexit ne-a dat un mesaj foarte clar, acela că nu putem permite libera circulaţie (de persoane) să continue aşa cum a fost până acum”, a declarat May pentru postul de televiziune ITV, adăugând că va căuta să acorde garanţii cu privire la statutul cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie.

„Este, de asemenea, vorba despre garantarea faptului că vom obţine cea mai bună afacere posibilă cu privire la comerţul de bunuri şi servicii “, a adăugat ea.

În intervențiile sale pe tema drepturilor europenilor în Marea Britanie, May a subliniat că statutul cetățenilor europeni care locuiesc acum în Marea Britanie nu poate fi garantat și că va fi parte a negocierilor.

Cancelarul german Angela Merkel a insistat că un acord comercial cu Londra ar trebui să includă libertatea de circulaţie.

Amintim că, la 11 iulie 2016, Theresa May a fost confirmată ca învingătoare în cursa internă pentru conducerea Partidului Conservator, devenind automat prim-ministru al Marii Britanii, după ce Andrea Leadsom a anunțat că se retrage din competiție.

Deşi a fost, teroretic, în tabăra pentru rămânerea în UE, ministrul de Interne şi candidată la conducerea Partidului Conservator, Theresa May a declarat că va onora rezultatul referendumului şi a exclus convocarea de alegeri generale înainte de 2020.