Numărul pacienţilor care merg la farmacie pentru medicamente gratuite s-a dublat, după ce în prima zi a lunii februarie a intrat în vigoare lista extinsă a preparatelor compensate 100%. Oamenii spun că acum fac economii considerabile la procurarea preparatelor.

Eleonora Jorniac are 48 de ani şi suferă de hipertensiune arterială. Femeia e nevoită să cumpere lunar medicamente şi e mulţumită că a luat gratis unele din preparatele pentru care plătea până acum.

“A fost cu 75, iar acuma îi gratis. Îi foarte bine, e binevenit. Ar fi bine să fie mai mult şi mai mult. Tot ce se face pentru oameni e bine”, a spus pacienta Eleonora Jorniac.

“Un ajutor foarte mare pentru pensionari. Asta e o uşurinţă foarte mare, ştiti cât de scumpe sunt medicamentele?! Sunt foarte scumpe, dar astea tăman ce avem nevoie. Economisiţi nişte bani, da? -Nici nu mai întrebaţi. Sigur, sigur că e economie. Foarte mare economie”, a spus pacienta Maria Zubrii.

Pentru a obţine medicamentele compensate în totalitate, pacienţii au nevoie doar de o reţetă de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

“Până acum noi luam acest preparat la o anumită sumă, iar acum ni-l oferă gratuit. Asta e bine pentru întreaga societate.”

“Tot îl primeam, doar că cu o compensaţie de 40 de procente, iar acum este foarte bine că e gratis.”

De la intrarea în vigoare a listei extinse, a crescut numărul clienţilor în farmacii.

“Noi observăm o creştere ulterioară a pacienţilor cu reţete compensate. Dacă până acum aveam 50, 60 pe zi, acum numărul creşte de la o sută şi 150 şi chiar sunt zile când sunt mult mai multe reţete compensate”, a spus farmacista Ana Spinei.

Medicii spun că iniţiativa guvernării este binevenită, întrucât preparatele gratuite sunt destinate tratamentului celor mai frecvente maladii, cum ar fi cele cardiovasculare, respiratorii sau endocrine.

“De vineri s-a început prescrierea medicamentelor compensate după legea nouă care se compensează de la CNAM, Compania Naţională de Asigurări Medicale. Pacienţii sunt mulţumiţi”, a spus medic de familie, Elmira Antoci.

Iniţiativa îi aparţine premierului Pavel Filip care a solicitat responsabililor din domeniul sănătății să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamente.

În acest sens, guvernul a alocat suplimentar în bugetul de stat, 60 de milioane de lei.