O bancă din Republica Moldova ar fi implicată într-o schemă de escrocherie estimată la circa 900 de milioane de dolari. Este vorba despre piramida financiară online ZeekRewards, prin intermediul căreia au fost înșelați circa un milion de oameni din Statele Unite și din străinătate.

Avocatul, Kenneth Bell, solicită prin judecată recuperarea a 225 de milioane de dolari în favoarea reclamanților de la instituțiile financiare implicate, transmite agora.md, citată de 24h.MD.

Potrivit unor surse, ZeekRewards propunea clienților săi să înființeze o afacere online de tip marketing în rețea (MLM, Multi Level Marketing) ce promitea asigurarea de venituri pasive constante. Afacerea a fost bazată pe cumpărarea de biduri și postarea de reclame pentru un site de licitații american înființat încă în 1997.

Paul Burks, fostul proprietar al ZeekRewards.com, a fost dat în judecată, fiind acuzat de fraudă electronică, escrocherie și conspirație cu săvârșirea evaziunilor fiscale într-una dintre cele mai mari cazuri din ultimul deceniu având la bază o piramidă financiară. Dacă va fi condamnat, Burks riscă până la 65 de ani de închisoare și o amendă de u milion de dolari.

Panelul de jurați va fi numit marți, iar procesul ar putea dura patru săptămâni.

În ultima fază, executorul judecătoresc desemnat de instanță a declarat că a reușit să recupereze 356 milioane de dolari de la directorii executiv ai ZeekRewards, precum și de la circa 9000 de investitori care au câștigat bani enormi înainte de falimentul schemei. Circa 250 de milioane de dolari au fost întorși la circa 107 mii de reclamanți, a confirmat avocatul Kenneth Bell.

Cel din urmă a pus sub urmărire judiciară mai multe instituții financiare, inclusiv o bancă din Republica Moldova, pentru a recupera încă 225 de milioane de dolari.

Precizăm că, anterior, în presă s-a vehiculat că denumirea băncii moldovenești ar fi VictoriaBank.

„VictoriaBank, care are sediul în Republica Moldova și operează conturi bancare corespondente la nivel mondial pentru a facilita activitatea ZeekRewards, inclusiv la The Bank of New York Mellon din New York, a facilitat, de asemenea, procesarea tranzacțiilor Rex Venture Group. Mai exact, dobânzile din plățile procesate de Payza și Payment World (platforme de plăți online) au fost depozitate la VictoriaBank din Republica Moldova pentru o perioadă de timp cu scopul de a acoperi o eventuală returnare a plăților, anulare a plăților sau alte riscuri potențiale”, a declarat în februarie Kenneth Bell.