Obiectivul nostru major constă în asumarea şi implementarea angajamentelor ce rezultă din parcursul European. Afirmația a fost făcută de către vicepremierul și Ministrul Economiei Octavian Calmîc în cadrul unui interviu acordat AIS Moldpres.

Oficialul a subliniat faptul că în momentul de față, avem o perspectivă foarte clară și reală de implementare a proiectelor investiționale în domeniul energetic, care vin să creeze o alternativă  a livrărilor de energie electrică și gaze naturale de pe piața europeană.

„Ministerul Economiei a întreprins un șir de măsuri care ne vor permite în viitorul apropiat să diversificăm aprovizionarea cu surse energetice a țării noastre. Una din căile de realizare a acestui deziderat sînt proiectele de interconexiune a rețelelor de transport de energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România, care ulterior ne vor oferi și acces la piața energetică a UE”

Ministrul a menționat că în cadrul recentei întrevederi cu ministrul Energiei al României, Victor Grigorescu, au convenit ca în timpul apropiat să fie elaborat un plan comun, care ar include mai multe activități bilaterale de cooperare în domeniul energetic, inclusiv prin inițierea unor proiecte investiționale în sistemul energetic al Republicii Moldova  cu participarea companiilor din România.

Calmîc s-a pronunțat și referitor la criza economică din țară și schimbările care se vor produce în următorii ani.

„ Creșterea PIB-ului în anii 2017-2019 va fi generată de creșterea anuală în termeni reali a producției industriale cu 4,7% şi a celei agricole cu 4,3%, în urma reorientării politicii investiționale spre programe de performanță, modernizării întreprinderilor autohtone, infrastructurii şi dezvoltării micului business”

Spre final oficialul a menționat că obiectivul  major constă în asumarea şi implementarea angajamentelor ce rezultă din parcursul european, și anume, implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a Acordului de Liber Schimb.