Până la 1 februarie curent, 1 318 de familii și tineri necăsătoriți și-au procurat locuințe prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă”. De asemenea, alte 18 cereri au fost acceptate, iar în curând beneficiarii vor putea să-și procure prima lor locuință, informează Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), citată de Ziarul Național.

Potrivit sursei citate, dintre cei 1 318 de beneficiari, 955 sunt familii tinere, 363 – tineri necăsătoriți, iar vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani.
Totodată, șapte cereri sunt pe masa comisiei de examinare, iar altele 39 sunt în proces de analiză.

Suma totală a garanțiilor active este de peste 316 milioane de lei, iar suma creditelor oferite de bănci depășește 663 de milioane de lei. Valoarea medie a unei locuințe este de 561 de mii de lei, iar suprafața medie – de 59,47 metri pătrați.

 

ODIMM subliniază că cel mai des la Programul „Prima Casă” aplică persoanele de gen masculin – 845 sau 59,3%, doamnele și domnișoarele fiind 581 la număr sau 40,7%.

Totodată, 93,33% sau 1 230 de locuințe procurate prin intermediul Programului sunt localizate în localitățile urbane, iar 6,67% sau 88 de locuințe sunt amplasate în localitățile rurale.

Majoritatea contractelor au fost încheiate în municipiile Chișinău (1 042) și Bălți (166), Cahul (35), UTA Găgăuzia – (19), Soroca – (19), Ungheni – (15), Criuleni – (13) etc.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în martie anul trecut, la inițiativa liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Scopul acestuia este reducerea exodului tinerilor, țnând cont că mulți pleacă din țară pentru că nu sunt în stare să-și cumpere o locuință. La program pot aplica moldoveni cu vârstele de până la 45 de ani, care vor trebui să achite o rată inițială de 10 la sută din suma împrumutului, care poate ajunge la un milion de lei. Statul garantează jumătate din credit. Ulterior, Guvernul a venit cu facilități suplimentare pentru tinerii care muncesc în instituții de stat (Prima Casă 2) și le achită jumătate din creditul contractat, iar familiilor care au copii statul le compensează, în funcţie de numărul de copii, de la 10 și până la 100% din suma împrumutului.