Parlamentul European reflectă în momentul de față certurile dintre partidele proeuropene din Moldova. De această opinie este eurodeputatul Andi Cristea. Într-un interviu pentru Europa Liberă, acesta a spus că dacă grupurile politice nu reușesc să lucreze împreună la nivel european și vor cădea în capcana poziționărilor strict tactice, Moldova nu va progresa, iar politicienii europeni vor deveni ostatici ai luptelor politice interne de la Chișinău.

”În ultimul an cred că au existat, dacă socotim și dezbaterea de marți, trei discuții, trei dezbateri pe Republica Moldova, cerute de PPE. Cea de săptămâna asta, la care ne referim, desfășurându-se cu o lună doar înainte de summitul Parteneriatului Estic. Și mă întreb eu: nu cumva e un semnal foarte subtil de descurajare nu doar pentru Moldova, dar și pentru Ucraina, Georgia, ca ele, aceste state să nu aibă ambiții sporite de la summitul de la Bruxelles, că tot vorbesc despre perspectiva europeană”, a spus Andi Cristea.

”Ori avem o viziune și ne-o asumăm cu toții, de la stânga europeană până la dreapta europeană, împreună cu prietenii și colegii noștri liberal-democrați europeni, fie spunem clar, cum a spus PPE, că vrem suspendarea finanțării pentru Republica Moldova sau vrem reevaluarea Acordului de Asociere, așa cum președintele PPE a declarat în august. Lucrurile astea mi se par foarte, foarte periculoase, pentru că ar scufunda Moldova în apele tulburi ale vecinătății estice”, a atenționat Andi Cristea.

Amintim că Parlamentul European a organizat marți dezbateri despre situația din Republica Moldova. Popularii europeni au propus ca UE să suspende ajutorul financiar pentru țara noastră, motivând că Parlamentul de la Chișinău a votat modificarea sistemului electoral și consideră acest gest drept un derapaj politic. De cealaltă parte, socialiștii și democrații atrag atenția că autoritățile de la Chișinău au demonstrat prin fapte că îndeplinesc angajamentele asumate, iar criticile sistemului electoral sunt părtinitoare. Și asta pentru că legea electorală din Moldova este copiată practic integral din sistemul electoral german. Și nimeni nu îndrăznește să afirme că sistemul electoral german este nedemocratic.