Partidul Democrat a aprobat Codul de Etică şi Integritate pentru membrii formaţiunii, aceasta fiind o premieră pentru partidele politice din Republica Moldova. Decizia în acest sens a fost luată la şedinţa Consiliului Politic Național al PDM de ieri, iar anunțul a fost făcut de liderul formațiunii Vlad Plahotniuc. Potrivit conducerii, PDM îşi asumă astfel reformarea clasei politice din Moldova.

“Partidul Democrat are începând de astăzi un cod de etică și integritate, care este, desigur, o premieră pentru toate partidele politice din R. Moldova. Consiliul Politic Național a adoptat și o rezoluție în care Partidul Democrat își reafirmă voința de reformă a clasei politice din Republica Moldova prin introducerea votului uninominal. Și eliminarea imunității parlamentare. De acum încolo, conducerea Partidului Democrat are un mandat larg să promoveze aceste proiecte  până la adoptarea lor finală. În baza acestui mandat vom avea discuții în perioada imediat următoare cu partenerii noștri din coaliție pentru susținerea votului uninominal în Parlament și propunerii de eliminare a imunității parlamentare. Trebuie să recunoaștem cu toții, actualul sistem electoral este unul depășit și nu mai corespunde așteptărilor oamenilor. De altfel, numeroasele sondaje de opinie, dar și reacțiile de sprijin pe care le primim în mod direct de la cetățeni, fie prin diverse mijloace ne arată că electoratul nu-și mai dorește liste de partid. Electoratul își dorește deputați aleși nominal”, a menționat ieri după ședința formațiunii, Vlad Plahotniuc.

Codul stabilește principiile și criteriile de integritate pe care trebuie să le întrunească toți cei care fac sau vor să  facă parte din membrii Partidului Democrat. “Mesajul pe care-l transmitem odată cu aprobarea codului este că Partidul Democrat este parte a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate și le impunem ca regulă în activitatea noastră politică, regulă care sperăm să fie preluată și de alte partide politice din țara noastră”, a menționat Vlad Plahotniuc.

Un alt mesaj pe care l-a transmis ieri liderul PDM este cel al mai bunei organizări interne a Partidului Democrat. În acest sens, consiliul a aprobat o nouă organigramă a partidului și a stabilit odată cu votarea acesteia atribuții și responsabilități în dreptul fiecăruia. “Cine reușește să țină pasul cu aceste atribuții și responsabilități, desigur va beneficia și de suportul partidului. Cine nu, va fi dat la o parte de la sine prin procesul natural de selecție a celor mai buni, care vor fi și pot să muncească pentru partid la nivelul de viață a comunității pe care o reprezintă”, a adăugat președintele PDM.

În aceeași ordine, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu a declarat după şedinţa Consiliului Politic Naţional al Partidului, că partidul va înceta să sprijine anumiţi membri de partid şi cum vor fi sancţionaţi aceştia. “Al doilea document votat ţine de codul de integritate a partidului. Sunt mai multe elemente, dar de exemplu consider important că partidul va înceta să sprijine politic acei membri de partid care sunt parte a unui proces penal pentru fapte de corupţie sau pentru alte fapte săvârşite cu intenţie. Partidul va penaliza acei membri care şi-au angajat în instituţiile pe care le conduc soţul, soţia şi în general rudele până la gradul I. Partidul va sancţiona acei membri care sunt condamnaţi sau vor fi condamnaţi pentru conflicte de interese, pentru incompatibilităţi sau în cazul în care justiţia a decis confiscarea averii nejustificate. La fel vor fi sancţionaţi acei membri care sunt colaboratori ai serviciului de informaţie străine şi aici ca exemplu ar putea fi domnul Bolboceanu, dar şi acei care au manifestat public atitudini xenofobe, rasiste, descriminări pe criterii de religie sau de gen”, a menţionat vicepreşedintele PDM, Andrian Candu.

Prim-vicepreşedintele PDM, Premierul Pavel Filip, este de părere că la capitolul anticorupţie, în această perioadă s-a reuşit atât cât nu s-a reuşit mulţi ani în Republica Moldova. “În cadrul Consiliului am avut posibilitatea să discutăm despre activitatea Guvernului pentru că este parte componentă a puterii în Moldova. Am vorbit şi despre toate celelalte reforme, la fel de importante, cum sunt cele din domeniul justiţiei, este şi lupta anticorupţie. De aceea concluzia mea este una: cu cât înaintăm mai mult pe aceste reforme şi cu cât suntem mai aproape de rezultate, desigur că răsună şi mai multe critici în societate. Însă, dacă ar fi să vorbim despre lupta anticorupţie, în această perioadă s-a reuşit atât cât nu s-a reuşit mulţi ani în Republica Moldova. Rugămintea mea a fost şi este să se comunice mai mult despre rolul acestor reforme şi rezultatele pe care le aşteptăm. S-au realizat mult mai multe lucruri decât se vorbeşte”, a precizat Pavel Filip.