Sistemul de pensii trebuie să devină unul durabil, echitabil şi sustenabil, care să asigure un trai decent tuturor categoriilor de beneficiari, optând, totodată, și pentru o abordare complexă, cu luarea în calcul a dinamicii demografice și a posibilelor riscuri. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu şefii instituţiilor din această sferă.

„Vreau să creăm împreună un nucleu al tuturor părților interesate – instituții publice, mediu de afaceri, donatori, care să genereze o viziune unică de reformă, bazată pe cel mai bun model de sistem de pensionare. Îmi doresc foarte mult să reușim implementarea acestei reforme începând cu 1 ianuarie 2017, oricât de mare ar fi rezistența cu care ne vom confrunta”, a afirmat Premierul.

Referitor la elementele de bază ale reformei, Primul-ministru a susținut necesitatea consolidării unui sistem de asigurări sociale durabil prin unificarea treptată a condiţiilor privind stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare, combaterea fenomenului muncii nedeclarate și a salariilor „în plic”.

De asemenea, Pavel Filip a spus că optează pentru stabilirea unui raport corect între contribuţiile achitate de cetățean la bugetul de asigurări sociale şi mărimea pensiei stabilite. Premierul a mai atenționat asupra sporirii echității în sistemul de pensii prin focusarea mai bună a plăților sociale pe categoriile vulnerabile, introducerea pensiei de bază și acoperirea minimului de existență pentru pensionari.

La final, Premierul a dispus crearea unui grup de lucru, care să se întrunească periodic și să prezinte Guvernului o viziune unică de reformă, bazată pe cele mai bune practici internaționale și tinând cont de realitățile și necesitățile existente.