Prim-ministrul Pavel Filip a participat, sâmbătă, la festivitatea organizată cu prilejul Zilei lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare. În discursul său, premierul a menţionat că agricultura este un domeniu strategic în consolidarea economiei ţării, iar Guvernul va oferi în continuare susținerea necesară pentru modernizarea ramurii și asigurarea competitivității producției autohtone pe piețele externe.

Pavel Filip a vorbit despre măsurile luate de Executiv pentru a susține sectorul, accentuând creșterea fondului pentru subvenții din agricultură, proiectele de finanțare de tipul „Livada Moldovei”, „Agricultura competitivă”, dar și o serie de facilități cum ar fi posibilitatea de a importa direct motorină pentru lucrările agricole și accesul agricultorilor la apa pentru irigații.

„S-a reușit stabilizarea economiei, iar acum prognozele arată că vom avea o creștere economică de circa 2% în acest an. O prioritate pentru noi a fost să luăm măsuri pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv pentru cei care activează în agricultură, astfel încât toți cei care inițiază o afacere sau vor să investească în economia țării să o facă în condiții mai bune”, a spus Premierul.

De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a menționat deblocarea finanțării externe odată cu aprobarea programului de finanțare a Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internațional.

„Acest Acord ne va permite să avem acces nu doar la banii din partea FMI, dar și la alte fonduri de dezvoltare, din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. În total, până la sfârșitul anului, în țara noastră vor intra peste 110 milioane de dolari, bani care vor merge în susținerea reformelor, dar, ceea ce este foarte important, vor merge în proiecte care să dezvolte economia, inclusiv domeniul agriculturii”, a specificat prim-ministrul.