Mulți din cei care strigă acum „întoarceți miliardul” au participat la furtul acestor miliarde din sectorul bancar, a declarat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, scrie Infotag, citat de 24h.MD.

Pavel Filip reiterează că asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pe cele 7 legi, inclusiv depozitarul central unic care urmează să facă transparență în tranzacțiile dintre acționarii băncilor, deranjează anumite cercuri care nu doresc un sistem bancar transparent și stabil și de asta ei critică acțiunile guvernului. „Acuma, prin această lege i-am oferit (Băncii Naționale a Moldovei n.r.) toate instrumentele necesare pentru a acționa rapid și eficient și, atât mai mult, dacă vorbim despre depozitarul central unic care urmează să facă transparență în tranzacțiile dintre acționarii băncilor, o problemă enormă care a fost în Republica Moldova, eu cred că aceste lucruri îi deranjează pe cei care strigă astăzi că nicidecum nu se dorește să avem un sistem bancar transparent și stabil”, a declarat FIlip.

Premierul nu exclude că din astfel de tranzacții au fost finanțate anumite forțe politice care critică și împiedică astăzi procesele privind transparentizarea sistemului bancar. „Pentru că acolo unde nu este transparență se întâmplă ce s-a întâmplat până acuma și eu nu exclud că din aceste tranzacții au fost mulți din ei finanțați până acum. Și mulți din cei care strigă acum „întoarceți miliardul”, au participat la furtul acestor miliarde”, consideră Pavel Filip.

Reamintim că Executivul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe un pachet de 7 legi discutate cu Fondul Monetar Internațional ca precondiții la obținerea acordului de împrumul. Printre aceste legi este și cea care transformă în datorie publică creditul de urgență acordat băncilor falimentare.