Premierul Pavel Filip s-a arătat convins că în scurt timp vor fi deblocate finanțările externe datorită reformelor inițiate de guvern care au permis și ajungerea la un acord cu Fondul Monetar Internațional, transmite IPN.

Pavel Filip s-a arătat convins că Republica Moldova va semna Acordul cu FMI în luna octombrie, iar la scurt timp va fi debursată prima tranșă din creditul de aproximativ 180 de milioane de dolari. „Am discutat despre posibilitatea primirii primei sume în acest an bugetar. Se va întâmpla foarte repede după ce va fi aprobat. În luna octombrie sau noiembrie”, a declarat Pavel Filip.

În același timp, el a menționat că pe lângă acești bani, noul program va permite deblocarea suportului financiar acordat țării de către alți donatori și parteneri de dezvoltare. Astfel, în decurs de o lună Republica Moldova ar urma să primească prima tranșă în valoare de 60 de milioane de euro din creditul promis de România. De asemenea, vor fi deblocate finanțările din partea UE, adică aproximativ 50 de milioane de euro, precum și 45 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

„Resping categoric modul în care opoziția prezintă relațiile noastre cu partenerii de dezvoltare și demersurile noastre pentru recâștigarea credibilității externe a Moldovei. Aș vrea să fie foarte clar că nici acest Guvern și nici Moldova nu cerșește bani de la nimeni. Avem niște obiective economice și financiare concrete, iar aceste obiective sunt de folos Moldovei și vor fi atinse. Doar din demagogie ori din neștiință s-ar putea cineva opune eforturilor noastre de a încheia un Acord cu Fondul Monetar Internațional. De această înțelegere va beneficia Moldova, prin obținerea primei tranșe din împrumutul promis de România, prin deblocarea finanțărilor din partea Uniunii Europene și prin deschiderea drumului către semnarea unui Acord Moldova – FMI în această toamnă. Vrem normalitate – normalitate care e bună pentru țară, dar se pare că nu e bună pentru opoziție”, a declarat Pavel Filip.

Guvernul Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional au ajuns la un acord, de tip Staff Level Agreement, asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și al Mecanismului extins de creditare (ECF). Republica Moldova ar urma să primească aproximativ 180 de milioane de dolari.