În debutul şedinţei de ieri a Cabinetului de miniştri, Premierul Pavel Filip a venit cu o serie de precizări privind iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon privind anularea legii de trecere la datoria publică a creditului de urgenţă.
Prim-ministrul a precizat că această lege este un act juridic consumat, pentru că banii necesari au fost deja prevăzuţi în bugetul de stat, au fost încheiate acordurile respective, iar anularea acestui act nu poate produce efecte juridice. Totodată, Pavel Filip a menţionat că Curtea Constituţională a examinat câteva sesizări în acest sens, una depusă chiar de Partidul Socialiştilor, care a fost respinsă.
În acelaşi timp, Premierul a venit cu o adresare către cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase manipulaţi de declaraţiile populiste ale politicienilor, care generează aşteptări false. „Vreau să vă aduc doar un exemplu, pentru anul viitor în Legea bugetului de stat am prevăzut 650 de milioane de lei pentru deservirea acestui credit de urgenţă. Dacă nu făceam acest lucru, dacă nu aprobam această lege, în 2016 n-am fi obţinut 60 de milioane euro de la Bucureşti, 35 de milioane dolari de la Fondul Monetar Internaţional, 45,3 de milioane de euro de la Uniunea Europeană sub formă grant, ceea ce reprezintă aproximativ un miliard de lei, şi 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Aceşti bani înseamnă, în primul rând, drumuri, grădiniţe, şcoli şi proiecte sociale pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip.
Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a spus că politicienii trebuie să fie oneşti cu oamenii. „Guvernul şi majoritatea parlamentara şi-au propus şi sunt oneşti cu cetăţenii Republicii Moldova, chiar dacă câteodată realitatea este dură, chiar dacă proiectele cu care venim nu sunt tocmai populare”, a precizat Premierul.
În final, Pavel Filip a făcut un apel către reprezentanţii opoziţiei să fie deschişi pentru o colaborare constructivă. „Noi putem coabita cu Preşedintele, noi putem conlucra, eu mi-aş propune o conlucrare”, a conchis Prim-ministrul.