Premierul Pavel Filip se arată încrezut de faptul că noul proiect de reformare a sistemului de pensii propus de Executiv va aduce doar schimbări pozitive. Totodată, acesta subliniază că dacă aceste schimbări nu vor fi introduse cât mai curând, Moldova „ar putea cădea”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune.

„Vă asigur că peste câțiva ani toți vor fi recunoscători pentru că această reformă a fost implementată. Pentru că ea ne va da posibilitate să mărim pensiile. Și eu doar vroiam să vă spun că ca rezultat a acestei reforme, dacă o punem în aplicare așa cum ne-am programat din 1 ianuarie 2017, atunci pensionarii care vor intra în sistem, adică cel care va ieși la pensie în 2017, deja va avea o pensie mai mare, de la 50 până la 100 %. Pensia va fi 1,5 sau de 2 ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii”, a declarat Filip.

În același timp, premierul a ținut să sublinieze importanța acestor reforme în condițiile actuale în care, fără anumite acțiuni concrete, acest sistem va deveni tot mai slab, iar Moldova ar risca să cadă.

„Vreau să înțeleagă cu toții că de fapt dacă nu facem această reformă, sistemul de pensii în 2-3 ani de zile în Republica Moldova cade. Noi nu vom putea plăti pensiile sau, cel puțin, în următorii ani, dacă astăzi rata de înlocuire este de 28 %, până în 2020 rata de înlocuire va cădea pănă la 13-15 %. Deci pensiile vor fi și mai mici”, a adăugat premierul.