Prim-ministrul Pavel Filip a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru suportul acordat în repararea grădiniţelor din Republica Moldova, precum şi pentru asistenţa acordată în alte sectoare de importanţă majoră. Mesajul de gratitudine a fost transmis, astăzi, în cadrul evenimentului de raportare a implementării Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru construcția și renovarea instituțiilor preșcolare din ţara noastră.

Premierul a menționat că asistența financiară oferită de România este foarte importantă pentru țara noastră și a oferit posibilitatea pentru mii de copii să obțină cunoștințe în condiții moderne, iar pentru alte mii de angajați să activeze în condiții mai bune de muncă. Totodată, Pavel Filip a apreciat înalt decizia Guvernului de la București de a continua proiectul și în anul 2016, oferind suplimentar trei milioane de euro, sub formă de grant, pentru repararea a încă 85 de grădinițe din Republica Moldova.

„Deseori relațiile dintre state sunt privite de către cetățeni ca fiind ceva abstract, de această dată însă, avem exemplul unor proiecte care au fost materializate în domenii foarte importante pentru societate. Asistența oferită, ne demonstrează încă odată că România a fost şi rămâne în continuare cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

În același timp, șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre faptul că modernizarea domeniului educației şi oferirea tinerei generaţii posibilitatea de a-şi dezvolta capacităţile profesionale este o prioritate pentru Guvernul de la Chișinău, care va continua să investească în acest sector. „Copiii sunt viitorul nostru, doar că sprijinul pentru ei trebuie să vină în prezent şi nu în viitor. Haideţi să construim împreună viitorul copiilor noştri”, a conchis Pavel Filip.

La rândul său, Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță, a evidenţiat că ţara sa a fost permanent alături de Republica Moldova, a oferit sprijin în educaţie, precum şi în alte domenii unde i s-a solicitat. Totodată, diplomatul român a spus că rezultatele bune obţinute în cadrul Programului au convins Guvernul de la Bucureşti să continue finanţarea acestuia.

„Acest Program nu înseamnă doar cifre, înseamnă în primul rând oameni. Nu valoarea de 23 milioane de euro este importantă, nu este important nici măcar faptul că 832 de instituţii preşcolare au fost renovate. Important este educaţia, important este că fiecare a doua grădiniţă din Republica Moldova a beneficiat de acest program, importanţi sunt cei peste 200 de mii de beneficiari ai programului, copiii care frecventează grădiniţe la standarde europene, părinţii care se pot angaja ştiindu-şi copiii în siguranţă, angajaţii şi cadrele didactice care merg la serviciu”, a accentuat Daniel Ioniță.

Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru construcția și renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova a fost lansat în 2014 şi este implementat de Fondul de Investiţii Sociale. Timp de doi ani, au fost alocaţi 23 milioane de euro pentru repararea şi remobilarea a 832 grădiniţe din toate raioanele ţării.

Banii alocaţi de autorităţile române au fost utilizaţi pentru modernizarea sistemelor de încălzire a grădiniţelor, schimbarea ferestrelor şi acoperişurilor blocurilor de studii, procurarea mobilierului nou şi a echipamentelor necesare, precum şi pentru amenajarea terenurilor de joacă pentru copii.