Toate persoanele care se fac vinovate de fraudarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank vor fi trase la răspundere, iar Moldava are şanse reale să recupereze o parte din banii furaţi. Declarația a fost făcută de Prim-ministru Pavel Filip ieri, în cadrul unei emisiuni, la un post privat de televiziune.

Potrivit lui Filip, compania Kroll care investighează frauda a prezentat în decembrie un draft al celui de-al doilea raport, document care va fi transmis procurorilor pentru a fi luat în calcul în investigațiile ulterioare.

“Nimeni nu a văzut acest raport în afară de cei de la BNM. În acordul încheiat cu această companie de audit există o clauză ce prevede că este strict interzis să fie făcut public acest raport. Detectivii Kroll nu sunt cei care vin și înaintează acuzații, procurorii trebuie să-i identifice pe cei care au acționat cu rea-credință. Nu Kroll sau Guvernul înaintează învinuiri, dar cei de la Procuratură”, a opinat Filip, citat de Moldpres.

Premierul a specificat că odată cu prezentarea raportului va fi constituit un consorţiu, cu participarea experților Kroll, a reprezentanților de la Procuratura Generală și Agenția de recuperare a bunurilor infracționale.

“Toți cei vinovați vor fi trași la răspundere. Avem șanse reale să recuperăm o parte din mijloacele furate”, a conchis Filip.

O sinteză a raportului Kroll-2 a fost publicată la finele lunii decembrie 2017, de Banca Națională a Moldovei. Documentul nu conţine niciun nume nou a celor implicaţi în frauda bancară. Primul raport al companiei Kroll a fost făcut public de speakerul Andrian Candu încă în 2015.