În vederea descurajării comportamentului delicvent prin realizarea activităţilor de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional, consolidării dialogului cu cetăţenii, creşterea gradului de siguranţă în comunitate şi îmbunătăţirea cooperării cu alţi specialişti din domeniile de interes social care activează la nivel local, în contextul conceptului ,,Poliţia în stradă”, Inspectoratul de Poliţie Buiucani al DP mun. Chişinău a organizat şi desfăşurat mai multe activităţi bazate pe dialogul direct cu cetăţenii. Totodată conducerea Inspectoratului s-a întrunit cu administraţia publică locală a or. Durleşti, unde au fost invitaţi liderii şi membrii Sectoarelor de Vecinătate, cu aprecierea reuşitelor şi identificarea problemelor existente.

În cadrul măsurii poliţiştii au verificat la domiciliu persoanele aflate în monitorizarea poliţiei (părinţi needucogeni, copii delicvenţi, copii în situaţie de risc, posesorii de arme neconformaţi). Au fost vizitate victimele violenţei în familie cu acordarea asistenţei şi suportul acestora conform competenţei, verificînd respectarea ordonanţelor de protecţie, ordinelor de restricţie de urgenţă, precum şi desfăşurarea lucrului individual de prevenţie cu agresorii familiali. S-au supus verificării construcţiile nefinisate, modalitatea de asigurare a pazei, precum şi dacă nu sînt utilizate arme contrar destinaţiei. Întru sporirea nivelului de încredere în rândul adolescenţilor privind activitatea şi imaginea Poliţiei, a fost desfăşurată o activitate informativă cu elevii liceului “Hyperion” din or. Durleşti, unde 200 copii au fost familiarizaţi cu sarcinile de bază a poliţiei şi modalitatea de audiere a minorilor martori, cu încurajarea acestora la conlucrare, exlicându-le cît de utili pot fi fiecare din ei la preîntîmpinarea şi descoperirea infracţiunilor.

Ofiţerii de urmărire penală s-au deplasat la domiciliul victimelor pe cauzele penale aflate în gestiune şi i-au informat despre mersul urmăririi penale, acţiunile desfăşurate, precum şi identificarea cazurilor neînregistrate din diverse motive. Iar ofiţerii de investigaţii au verificat persoanele ce prezintă interes pentru poliţie (persoane anterior condamnate, persoane predispuse la săvîrşirea infracţiunilor); precum şi verificarea persoanelor aflate în căutare, stabilirea noilor informaţii sau circumstanţe privind persoanele dispărute fără veste şi care se eschivează de la urmărirea penală.