Votul mixt, marele vis al PLDM atunci când venea pe arena politică, este acum aproape de a fi realizat de PDM. Schimbarea modului de alegere a președintelui țării și a deputaților, direct de către cetățeni, au fost doi piloni puși la baza programului politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova, iar astăzi membri și foști mebri ai partidului se opun cu vehemență schimbării sistemului de vot.

În 2008, după înregistrare la Ministerul Justiției, liderii de atunci ai formațiunii au inițiat aproape imediat campania de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum republican. Site-ul 2011.europa.md scria, la acea vreme, că moldovenii urmau să fie întrebați dacă susțin modificarea Constituției în ceea ce ține de modul de alegere a șefului statului și modificarea legislației ce ține de modul de alegere al deputaților pe baza sistemului mixt, fiind colectate 200 de mii de semnături.

Acum, politicienii rămași, dar și desprinși din PLDM ignoră cu desăvârșire voința oamenilor care au semnat pentru schimbare și se opun vehement trecerii la votul mixt. Între aceștia se numără Maia Sandu, în prezent președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, la care s-au alipit mai mulți transfugi din PLDM și care nu a avut nicio obiecție față de obiectivul de schimbare a sistemului electoral, prevăzut de programul formațiunii care a promovat-o în funcția de ministru și i-a oferit sprijin politic.