Vizita șefului statului la Bruxelles s-a transformat în una de partid, în care președintele Igor Dodon a prezentat mai curând mesajul PSRM și proiectele politice ale acestui partid decât interesele țării.

Cu o asemenea poziție a venit Partidul Democrat din Moldova ieri, într-o declarație comunicat. Potrivit democraților, șeful statului nu a acționat ca un președinte al tuturor moldovenilor și a neglijat dorința majorității cetățenilor, care au votat în ultimele alegeri parlamentare pentru continuarea parcursului european al țării.

„Republica Moldova trebuie să iasă cât mai rapid din această dezbatere dintre pro europeni și pro ruși, provocarea noastră e să arătăm ce putem face fiecare pentru țară, astfel încât să folosim eficient asistența externă pe care o primim, indiferent de unde vine ea. Moldova va fi europeană prin modul în care se va moderniza. Va avea relații mai bune de cooperare cu Federația Rusă prin modul în care vor fi găsite soluții pentru cetățenii noștri aflați acolo, dar și prin capacitatea comună de rezolvare a problemelor care blochează parțial cooperarea noastră economică.

În viziunea noastră politica externă nu trebuie să se limiteze la declarații tari, ci să promoveze o cooperare eficientă cu partenerii de dezvoltare, din care să obținem maxim de beneficii pentru moldoveni”, se arată în declarația PDM.

Prin urmare, PDM „condamnă modul în care Republica Moldova a fost reprezentată la Bruxelles de președintele Igor Dodon. Declarațiile pe care le-a făcut acolo sunt total diferite de ceea ce prevede strategia de politică externă promovată de Guvernul Republicii Moldova și majoritatea Parlamentară, ele contravin interesului țării și al cetățenilor noștri”.

Președintele Igor Dodon s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde a f[cut din nou declarații controversate cu referire la cursul țării. El a declarat că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, el în calitate de președinte va da curs inițiativei. De asemenea, Igor Dodon și-a exprimat „îngrijorarea” în legătură cu eventuala deschidere oficiului NATO în Republica Moldova.