Partidul Democrat, care propune schimbarea sistemului electoral prin trecerea la votul uninominal și în cazul alegerilor parlamentare, similar cu scrutinele locale, examinează și posibilitatea organizării scrutinului și în regiunea transnitreană, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu.

El a precizat că una dintre aceste soluții este ca după ce regiunii din stânga Nistrului i se va oferi o cotă anumită, în funcție de populație și circumscripții, mandatele de deputat să fie alocate după reglementarea conflictului, sau atunci când în stânga Nistrului vor putea fi organizate alegeri democratice și corecte.

„Se lucrează în acel proiect de lege să se găsească formula potrivită pentru Transnistria. Există o soluție să se repartizeze, în funcție de populație numărul de voturi, dar să se organizeze alegeri atunci când statul Republica Moldova va putea organiza alegeri democratice și corecte în regiune. Respectiv, aceasta înseamnă că dacă noi nu putem asigura, lăsăm locurile respective vacante. Dacă putem organiza, locurile respective vor fi organizate potrivit proporționalității stabilite pe circumscripții. În situația în care nu putem asigura alegeri democrate și corecte, pentru acea zonă, respectiv în Parlament vom avea câteva locuri vacante până când vom avea acea rezolvare a conflictului”, a spus el.

Întrebat de ce PDM se grăbește cu promovarea acestui proiect, Andrian Candu a menționat că este prea mult pentru Republica Moldova să rabde timp de 25 de ani un sistem electoral corupt, iar între 60 și 80% din cetățeni cer modifcarea acestuia.