Peste 4000 de polițiști vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor prezidențiale. Despre aceasta a anuțat astăzi șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pînzari, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, câte doi polițiști vor fi amplasați la fiecare secție de votare și vor interveni în cazurile de abateri sau încălcări.

Totodată, în aceste zile polițiștii vor asigura buna desfășurare a alegerilor, dar și a legislației electorale, pentru a preveni și contracara eventualele încălcări.

„De mâine nu este permisă agitația electorală, adică este ziua tăcerii. De aceea, polițiștii vor monitoriza și contracara eventualele cazuri de nerespectare a acestor prevederi. În perioada desfășurării alegerilor prezidențiale, 140 de inspectori sunt antrenați în asigurarea deplasării tur-retur a documentației electorale, precum și a membrilor comisiilor de circumscripție teritoriale. Pînă în prezent, nu au fost înregistrate incidente”, a declarat şeful Direcţiei generale securitate publică a IGP, Marin Maxian.

Cetăţenii cu drept de vot au fost atenţionaţi că nu au voie să se prezinte la urne având asupra lor arme de orice tip. De asemenea, este interzisă scoaterea buletinului de vot şi a fişei electorale din secţia de votare.

De asemenea, cetăţenii au fost îndemnaţi să sesizeze poliţia în caz că sunt martori la agitaţie electorală în ajunul dar şi în ziua alegerilor.

Potrivit IGP, pe parcursul perioadei electorale au fost constate peste 77 de încălcări, cele mai multe dintre ele fiind plasarea afişelor electorale în locuri interzise.

Precizăm că duminică, 30 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale directe.