O petiție online care critică implicarea Mitropoliei Moldovei în politică, o acuză de intoleranță și cere impozitarea acesteia a adunat peste opt mii de semnături în doar câteva zile.

Petiția a apărut în urma criticilor exprimate vineri de episcopului de la Bălți, Markel, împotriva candidatei prezidențiale, Maia Sandu, și îndemnurilor de a vota cu rivalul acesteia, Igor Dodon.

Semnatarii petiției sunt deranjați de faptul că fețele bisericești care în mod public și sistematic se implică activ în viața politică din Republica Moldova, transmite independent.md.

„Condamnăm faptul implicării Mitropoliei în politică, dar și discursurile pline de ură și instigare la dezbinare și ură socială prin intermediul cărora își arată susținerea. Condamnăm afirmațiile acestora, pline de exprimări misogine, sexiste, homofobe și discriminatorii. Considerăm că implicarea deschisă în viața politică de către Biserica Ortodoxă este intolerabilă. Iar odată ce această instituție încalcă legea în mod vădit, Statul urmează să aplice pârghiile legale prevăzute pentru a trata acest cult religios în același mod ca pe oricare alt agent economic, care activează, realizează venituri și nu achită impozitele și taxele obligatorii lezând drepturile persoanelor față de care comite ilegalități”, se arată în apelul celor care au inițiat petiția.

Semnatarii cer Inspectoratului Fiscal să impună Bisericii Ortodoxe impozite din veniturile realizate la prestarea serviciilor religioase cu plată. De asemenea, Inspecția de Stat a Muncii este îndemnată să verifice dacă se respectă legislația muncii de către instituțiile Bisericii Ortodoxe care implică în muncă persoane fără încheierea contractului individual de muncă conform rigorilor Codului Muncii.

Totodată, semnatarii cer Procuraturii Generale, secția combaterea crimei organizate și prevenirea traficului de ființe umane să verifice legalitatea folosirii de către Biserica Ortodoxă a muncii, verificarea acțiunilor de recrutare, transportare, exploatare a persoanelor prin muncă forțată și pentru cerșit cu atragerea la răspundere penală, dacă va fi depistată comiterea infracțiunii.

Petiţia o puteţi găsi pe site-ul www.petitieonline.com.