Partidul Liberal îl amenință cu demisia pe președintele Igor Dodon dacă nu va accepta candidatura formațiunii la funcția de ministru al apărării, după demiterea lui Anatol Șalaru, transmite Radio Chișinău.

Deputații liberali au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională cu solicitarea să se pronunțe dacă șeful statului poate refuza propunerea. Pe de altă parte, administrația prezidențială afirmă că Igor Dodon nu este obligat să țină cont de solicitările majorității parlamentare.

Deputații Partidului Liberal îi solicită Curții Constituționale să se pronunțe dacă președintele  Republicii Moldova poate respinge candidaturile unor miniștri. Liderul PL Mihai Ghimpu a precizat că Legea supremă nu este foarte explicită în acest sens așa cum este în cazul numirii judecătorilor sau a procurorului general și de aceea este necesară interpretarea Curții Constituționale.

Consilierul prezidențial în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi a comentat însă pentru Radio Chișinău că un președinte ales de către popor nu este obligat să țină cont de solicitările majorității parlamentare.

PL a depus sesizarea la Curtea Constituțională după ce Igor Dodon a sugerat în câteva rânduri că ar putea respinge candidatura lui Valeriu Munteanu propus de PL la funcția de ministru al Apărării.

În același timp, Mihai Ghimpu a declarat însă că Igor Dodon ar putea fi demis din funcție dacă va respinge candidatura actualului ministru al mediului.

Amintim că fostul ministru al apărării Anatol Șalaru a fost demis la sfârșitul lunii decembrie de Igor Dodon, la solicitarea liberalilor, după ce aceștia i-au retras sprijinul politic în urma unor conflicte de partid.