Noile amenințări hibride, inclusiv campanii de dezinformare și atacuri cibernetice impun necesitatea adaptării Parteneriatului Estic pentru a face față acestor provocări. Ideea este susținută de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, într-un editorial pentru euobserver.com.

”Un statut îmbunătățit prin EaP+ va întări și răspunsul țărilor partenere în fața interferenței rusești, conectând interesele naționale strategice cu ambiții de asociere mai apropiată la proiectul european. Sper că vom vedea de asemenea și apariția unei a cincea priorități privind o securitate mai puternică, axată pe stabilitate și rezistență și reflectând pașii pe care UE îi face pentru a îmbunătăți cooperarea pe domeniul apărării. Țările EaP+ și UE trebuie să continue să lucreze împreună pentru a identifica priorități comune și pentru a promova o vecinătate mai sigură și mai stabilă. Pe probleme precum securitatea cibernetică, combaterea propagandei și îmbunătățirea capacităților, putem contribui chiar mai mult la securitatea noastre comună dacă lucrăm împreună și ne consolidăm legăturile”, scrie liderul democrat.

Vlad Plahotniuc amintește că Moldova și-a demonstrat constant angajamentul față de integrarea în UE. ”Chiar dacă istoricul țării noastre nu a fost perfect și există loc de îmbunătățiri, partidul politic pe care îl conduc în cadrul coaliției de guvernare, PDM, va face tot posibilul pentru a implementa reforme și pentru a se asigura că Moldova rămâne fermă pe drumul european”, menționează președintele PDM.

În acest context, liderul principalului partid din coaliția de guvernare din Moldova spune că Moldova este determinată și pregătită să își asume inițiativa în a nu se abate de la viitorul european.

”În calitate de țară suverană, suntem determinați să nu devenim victimă a ”politicii sferei de influență”, dar să devenim un jucător activ la nivel internațional în baza guvernării legii și a valorilor universale. Întărind cadrul actual de cooperare al Parteneriatului Estic, în scopul adaptării acestuia la realitățile cu care ne confruntăm, vor fi capabili să răspundem mai bine la amenințările și provocările existente și să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor noștri”, mai scrie Vlad Plahotniuc.