Noul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care a prezentat la Congresul formațiunii viziunile sale atât privind dezvoltarea Republicii Moldova cât și a partidului, a abordat și problema divizării societății pe criterii geopolitice, menționând că o vină în acest sens o poartă și partidele politice. În acest context, el a arătat că este nevoie ca partidele să lucreze pentru cetățeni și nu să se impartă pe criteriii care și mai mult divizează societatea.

„Exagerarea poziţionării geopolitice nu este una productivă, nu este deloc în folosul societăţii.  Avem în Moldova diverse partide: pro ruse, pro româneşti, pro europene, fiecare îşi ia turta lui în campania electorală şi pe urmă nu mai produce nimic, şi aşteaptă următoarele alegeri.  Ba şi mai grav, aceste divizări forţate ale societăţii isterizează populaţia  şi creează o atmosferă de nesiguranţă în ţară. În Moldova, în campaniile electorale în special, dar deseori şi dupa, ai senzaţia, că se rup in bătăi politice europenii, românii, ruşii, americanii. Dar unde-s moldovenii aici ???”, a întrebat Plahotniuc.

El a menționat că Republica Moldova are nevoie de un partid care să reprezinte intersele cetățenilor ei, iar acest partid este Partidul Democrat. „Care este partidul moldovenilor? Care este partidul spre care pot oamenii să meargă cu încredere pentru că le va rezolva problemele? Eu cred că acesta trebuie să fie, desigur, Partidul Democrat”.

Pentru asta, PDM-ul trebuie să se deschidă mai mult şi să permită oamenilor să participe direct la activitatea partidului, să poată influenţa deciziile lui şi să aibă beneficii reale din activitatea partidului.

În același conterxt, Plahotniuc a declarat că PDM trebuie să  fie prima formațiune din Republica Moldova care va schimb radical modul de a face politică, iar aceasta trrebuie să corespundă nevoilor oamenilor. „A venit momentul ca PD să vină cu o nouă modalitate de a face politică, condiționată tocmai de schimbările pe care oamenii le cer”, a declarat el.