Sinteza raportului Kroll 2, publicată săptămâna trecută, deși a fost foarte săracă în nume, pare să fi scos totuși la suprafață indicii importante despre cei care au beneficiat de pe urma fraudei bancare.

În punctul 2.6 al raportului se vorbește despre fluxuri importante de bani, aproximativ 50 de milioane de dolari, care au ajuns către mai multe persoane și companii. Deși nu e dat niciun nume, pentru a nu prejudicia ancheta, raportul Kroll 2 pare să-l fi descris subtil pe Veaceslav Platon, raiderul nr.1 în CSI, condamnat în aprilie 2017 la 18 ani pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, în dosarul fraudelor de la Banca de Economii.

Și procurorii anticorupție moldoveni l-au indicat pe Platon drept unul dintre beneficiarii principali ai fraudei de la cele trei bănci. Potrivit lor, în total, aproximativ 800 de milioane de lei, echivalentul a 50 de milioane de dolari, la cursul din 2014, a ajuns din Banca de Economii în conturile unor companii offshore, afiliate lui Veaceslav Platon. Sumele erau contractate de către agenţi economici fictivi, iar planul era realizat de intermediarii lui Platon. În același timp, potrivit procurorilor, primarul orașului Orhei, Ilan Sor, a fost unul dintre complici lui Platon în elaborarea schemelor.

În data de 12 decembrie, Veaceslav Platon a fost condamnat la încă 12 ani de închisoare în cel de-al doilea dosar în care cercetat. Platon a fost găsit vinovat de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere pasivă. Potrivit procurorilor, în perioada anului 2016, Veaceslav Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestor companii.