Ieri, Poliția Națională a Republicii Moldova a împlinit 26 de ani de la crearea sa. Cu acest prilej, Inspectoratul General al Poliției a organizat, în premieră, un Forum cu genericul „Poliția în serviciul comunității”, având ca participanți: reprezentanți ai societății civile, donatori, parteneri de dezvoltare, misiuni diplomatice și structuri similare din alte țări.

Evenimentul a fost onorat de prezența prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip și a ministrului afacerilor interne, Alexandru Jizdan care au ținut să felicite polițiștii cu această sărbătoare și să le dorească perseverență, curaj și profesionalism în asigurarea securității țării și a fiecărui cetățean de rând.

În cadrul Forului au fost puse în discuție două subiecte deosebit de importante pentru poliție care constituie nucleul procesului de dezvoltare, modernizare și eficientizare a Poliției Naționale: Resurse Umane eficiente în cadrul poliției și Activitatea de Poliție Comunitară.

Șeful IGP, Alexandru Pînzari, a menționat în discursul său despre importanța schimbărilor prin care trece poliția, pentru a reda sentimentul de siguranță cetățeanului și a schimba încrederea în forțele poliției.

„Apropierea de cetățeni, ascultarea nevoilor acestora și receptivitatea în interacționarea cu cetățenii sunt trăsăturile pe care se va baza activitatea poliției.” a menționat șeful IGP.

Atât reprezentanții societății civile, cât și partenerii de dezvoltare au venit cu recomandări și comentarii privind activitățile ce țin de procesul de dezvoltare a instituției, reiterând dorința și disponibilitatea de a sprijini IGP-ul în procesul de implementare al activităților.

Reamintim că, la începutul acestui an, Guvernul a aprobat Strategia de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 care stabilește niște obiective îndrăznețe pentru instituție și care vor continua procesul de reformare instituțională a Poliției Naționale.

De remarcat că, manifestațiile dedicate Zilei Poliției Naționale au început încă de dimineață cu depuneri de flori la plăcile eroilor căzuți la datorie, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Maica Îndurerată.