La începutul lunii octombrie curent, 60 de angajaţi ai Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială “Fulger” a IGP au fost instruiţi de militarii Forţelor Speciale Aeropurtare ale Departamentului Armatei SUA în cadrul exerciţiului JCET – 2016 (Joint Combined Exchange Training), parte a III-a.

Cursul de instruire teoretic şi practic, în domeniul pregătirii speciale şi a tehnicii de luptă a fost organizat la iniţiativa Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Pe lîngă pregătirea tactică generală şi specială, în etapa a III-a, aceștia s-au axat pe instruirea medicală, instruirea de foc, pregătirea lunetiştilor şi topografia militară, cu practicarea cunoştinţelor teoretice în condiţii de cîmp și efectuarea tragerilor din armele de foc din dotare.

Scopul şi importanţa practică a exerciţiului JCET, constă în sporirea capacităţii de luptă, potenţialului de acţiune şi intervenţii în misiunile şi operaţiunile speciale ale poliţiştilor Brigăzii.

La măsura festivă de încheiere a misiunii militarilor americani a participat reprezentantul Ambasadei SUA la Chişinău, Edward Cronin, Consultant Superior pentru Afaceri Poliţieneşti, Viceministrul afacerilor interne, Dorin Purice şi şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, care au menţionat importanţa şi continuitatea exerciţiului JCET în pregătirea poliţiştilor.

Comandantul Brigăzii, Vasile Ivas a adus sincere mulţumiri Guvernului american şi Ambasadei SUA în Republica Moldova, pentru sprijinul acordat în pregătirea efectivului, accentuînd importanţa şi eficienţa asimilării practicii americane în pregătirea de luptă şi misiunile speciale.

La finele evenimentului, Ambasada SUA a oferit participanților certificate pentru participare.

Colaborarea dintre subdiviziunea de poliţie cu destinaţie specială din Republica Moldova,  Brigada „Fulger” şi Armata americană este una constructivă, fiind deja la a treia etapă a exerciţiului.

Amintim că, prima instruire a avut loc în luna iunie anul 2015, iar ce-a de-a  doua a fost implementată în luna iunie 2016, unde de asemenea, au fost instruiţi cîte 60 de angajaţi.

Menționăm că, pînă în prezent, de cursurile militarilor americani au beneficiat în jur de 180 poliţişti ai BPDS “Fulger”.