Analistul politici, Vitalie Catană, este sceptic în privința așa-numitor donații ce au fost primite de la cetățeni pe care le anunță PAS. În opinia politologului, acest scenariu declarat nu este decât camuflarea schemei ilegale de finanțare a acestui partid.

”Nu cred că banii declarați de PAS ca fiind obținuți din donații sunt de fapt donații. Nu cred că oamenii care lucrează ca să câștige bani pentru familie nu găsesc altceva de făcut decât să sacrifice pentru un partid politic o parte din veniturile ce se cuvin copiilor lor. CEC a și prezentat o listă cu astfel de donații făcute de persoane fără venituri, fapt care întărește suspiciunile privind proveniența așa-numitelor daruri.

Și dacă e așa, atunci de unde banii? Răspunsul mi se pare cât se poate de accesibil: difuzarea clipurilor cu îndemnul de a dona bani și raportarea propriu-zis a banilor acumulați reprezintă o schemă prin care banii obținuți pe căi frauduloase sunt sifonați spre PAS sub forma donațiilor.

Offshore-urile pe care le deține ”geniul” finanțelor, numitul Spânu, o fi așa, de ochii lumii? Nu cred nici asta. Și câte offshore-uri despre care noi nici nu avem cunoștință o fi existând în realitate?”, scrie Catană pe pagina sa de socializare.

Analistul susține că aceste scheme au fost preluate de PAS de la părintele său PLDM, condus cândva de Filat.

”PAS este succesorul perfecționat al părintelui său, partidul hoțului de miliarde Filat, PLDM. Pe cale de consecință, PAS nu este un partid nou format din oameni noi, ci este același PLDM care s-a atestat nu cu mult timp în urmă ca partid al schemelor și al uzurpării aspirațiilor cetățenilor spre un viitor mai bun. Nu va dura mult până se vor convinge toți că așa este”, notează analistul.

Comentatorul mai atrage atenția și asupra faptului că toate evenimentele de până acum demonstrează că mai mulți candidați PAS s-au îmbogățit exact după ce au ajuns la putere în 2019. Cel puțin asta arată achizițiile de mașini scumpe în declarațiile de avere. În plus, PAS primește de la bugetul statului bani grămadă ce ar trebui să fie suficienți pentru o activitate politică decentă.

”Partea hazlie este că PAS, prin vocea liderului său în acte, a declarat că a acumulat din donații din afara țării suma de 2,6 milioane de lei. Cifra este impresionantă, perspectiva se schimbă, iar chestiunea devine serioasă. Să fie cetățenii moldoveni atât de prosperi și generoși încât să dea paralele muncite în sudoarea frunții pentru aflarea în treabă a unor terchea-berchea de la PAS?

În ceea ce mă privește, nu cred că oamenii care au fost nevoiți să-și ia lumea în cap și să plece ca să-și câștige existența în cele patru zări cardinale nu mai pot de dragul partidelor și le dau finanțe cu nemiluita din munca grea pe care o prestează departe de casă”, notează politologul.