Polonia propune să se intensifice rolul OSCE, ca să se prevină incidentele periculoase între militarii ruși și cei occidentali. Mai mult, Varșovia este de părere că trebuie creată o comisie specială care să investigheze episoadele periculoase.

În opinia autorităților poloneze, toți membrii OSCE trebuie să-și asume obligația „să evite orice acțiuni care s-ar putea solda cu incidente militare periculoase”. Asta în contextul în care Forțele Aeriene ale SUA au majorat considerabil în ultimele săptămâni numărul de zboruri ale avioanelor-spion în zona de sud a Mării Baltice. Acum, navele aeriene americane ajung în mod sistematic în apropierea frontierelor ruse, fapt ce tensionează situația.

Cazurile de acest gen pot deveni cu ușurință „surse de confruntări inutile”, de aceea, trebuie să se întreprindă totul pentru a reduce riscurile, a relatat pentru publicație Adam Bugaiski, reprezentantul permanent al Poloniei în organizațiile internaționale de la Viena.

Susținătoare ale propunerilor poloneze au devenit șapte țări – „Republicile Baltice și alte state din Occident”, a relatat Adam Bugaiski pentru „Ъ”.

Polonia contează că propunerile ei vor fi adoptate până la finele anului, scrie „Коммерсант”.