Pentru prima dată, creditele oferite de sistemul financiar persoanelor fizice a depășit 40% din totalul portofoliului de împrumuturi, ceea ce este aproape de trei ori mai mult decât până la criza bancară din 2014, când ponderea persoanelor fizice era la nivel de 14-15%. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță, transmite moldpres.

Astfel, în luna mai 2019, gradul de îndatorare a persoanelor fizice s-a ridicat până la 19,1 mlrd lei (peste 950 mln euro), sau cu 1,5 miliarde lei mai mult decât la începutul acestui an. Expertul  notează că „până la sfârșitul anului curent, îndatorarea gospodăriilor casnice cel mai probabil va depăși 22 mlrd lei, cea ce este de două ori mai mult decât acum trei ani și de șase ori mai mult decât acum 10 ani”.

„În acest an, conform estimărilor noastre, gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice pentru prima dată va depăși 10% din PIB și va atinge cota de 10,5%. Acum 15 ani, gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice raportat la PIB era de patru ori mai mic și constituia în jur de 2,5%”, a scris Ioniță. Totuși după acest indicator, țara noastră se plasează mult sub media europeană, unde îndatorarea gospodăriilor casnice este de 56% din PIB și mult sub media regională, unde acest indicator variază, potrivit expertului, între 15-20% din PIB.

Totodată, chiar dacă creditarea persoanelor fizice continuă să sporească, totuși ritmul de creștere s-a încetinit, datorită faptului că în 2019 s-a relansat și creditarea persoanelor juridice, consideră Veaceslav Ioniță. Astfel, de la începutul acestui an, portofoliul de credite din sistemul financiar a crescut cu 2,3 miliarde lei, dintre care 1,5 miliarde credite oferite persoanelor fizice și 0,8 miliarde lei credite oferite persoanelor juridice.

Din totalul portofoliului de credite de 19,1 mlrd lei oferit persoanelor fizice, 11,6 mlrd lei sau 60,7% revine sectorului bancar și 7,5 mlrd lei sau 39,3% sectorului nebancar.