Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit 10 ani de serviciu diplomatic, deși în toată această perioadă a muncit pentru proiecte și companii internaționale. Ca urmare, a obținut și o indemnizație unică de peste 14 mii de lei drept ”compensații pentru daune morale”, transmite actual.md.

Potrivit documentelor, candidatul ”blocului politicienilor șomeri, dar integri” și-a început activitatea la Ministerul Afacerilor Externe în 1992. Peste șapte ani, el a fost delegat într-o misiune a OSCE în Croația pentru un manda de un an. Cu toate acestea, Reniță a activat sub egida OSCE până în 2003, nefiind în vreo relație de muncă cu MAE de la Chișinău.

Misiunea OSCE în Croația nu era una diplomatică a Republicii Moldova, respectiv, Reniță nu a fost salarizat de MAE. După încheierea mandatului la OSCE, candidatul binomului Sandu-Năstase nu a avut nicio activitate la minister, iar statutul său de ”angajat al MAE” a rămas confuz după pseudodeplasarea de serviciu din 1999.

Aceeași incertitudine a durat și în perioada 2003-2009. În toți acești ani, Reniță a fost manager la un proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Internațională, iar între 2007 și 2010 a activat în cadrul unei companii internaționale de țigări.

În 2009, profitând de haosul instalat după 7 aprilie, Reniță atacă Ministerul Afacerilor Externe în judecată și cere în mod obraznic să-i fie recunoscut stagiul de la PNUD și compania de țigări drept ani munciți la Externe. Mai mult, acesta cere despăgubiri și pentru ”înrăutățirea stării de sănătate”, în anii în care a primit mii de dolari sau euro prin proiecte, la organizații și companii internaționale. Este stranie lipsa de reacție din partea funcționarilor de la minister, care au retras recursul MAEIE din fața Curții Supreme de Justiție (probabil, șeful de atunci al liberalilor, care ulterior l-a făcut ambasador pe Reniță, ar putea explica situația). Ca urmare, după ce hotărârea pronunțată de judecătorul Mihai Ciugureanu a devenit irevocabilă, Reniță a fost numit, post-factum, consilier al ministrului în perioada 2003-2007, ani când a câștigat bani frumoși la PNUD! La fel, post-factum, Reniță a scris cerere de demisie, datată cu 2007, probabil ca să poată justifica angajarea la compania internațională de țigări.

Acest șir de ilegalități a dus la calcularea pentru ”diplomatul” Reniță a unei vechimi de muncă de 20 de ani, dintre care jumătate i-au fost atribuți prin minciună.

Falsurile au continuat să-i marcheze și mai târziu activitatea candidatului PAS-PPDA, care a reușit să treacă testul de integritate al Maiei Sandu. În perioada când Reniță era ambasador în Regatul Belgiei, Luxemburg şi NATO, acesta i-a oferit mașina de serviciu colegului de breaslă și prietenului său, ambasadorului Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea. Totul a fost pe cheltuiala statului. Iar pentru a ascunde ilegalitățile, Reniță a falsificat foile de parcurs.

Totodată, potrivit declarației de avere al acestuia pentru anul 2017, Reniță a ridicat un salariu de ambasador de apoape 184 de mii de lei și indemnizație de peste jumătate de milion de lei. Suplimentul la salariu, în valoare de 531 263 lei, a fost pentru chirie și alte cheltuieli personale. O indemnizație de peste 430 de mii de lei Reniță a ridicat și în 2016. Astfel, în doar doi ani, fostul ambasador a primit din bugetul de stat aproape un milion de lei pentru cheltuieli de trai. Suma este echivalentul a peste 500 de pensii medii din 2018. În timp ce Reniță reprezenta interesele țării noastre în Belgia și la NATO, acesta avea un mesaj pozitiv despre Guvernul de la Chișinău. După ce a fost revocat din funcția obținută pe criterii politice (Reniță a fost propus în această funcție de PL), Iurie Reniță a oferit mai multe interviuri în care a criticat autoritățile de la Chișiău.