Ministerul Educaţiei şi delegaţia Băncii Mondiale (BM) au discutat luni posibilităţile de extindere cu 15 mln. USD a finanţării pentru proiectul „Reforma învăţământului în Moldova (PRIM)”.

Potrivit Politics.MD, cu referire la Ministerul Educaţiei, ministrul Corina Fusu a prezentat un raport succint al indicatorilor realizați până la momentul actual în cadrul PRIM și s-a referit la acțiunile aflate în curs de derulare.

„În urma unui concurs, am selectat o companie estoniană de consultanță ce va elabora noua formulă de finanțare a cadrelor didactice. În această ordine de idei, colaborăm și cu responsabili de la Ministerul Finanțelor și de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, deoarece viitoarea formulă de salarizare va fi diferită față de cea prevăzută în cadrul normativ existent”, a menționat ministra.

Corina Fusu a mai precizat că Ministerul Educației dorește să extindă experiența și practicile utilizate în cadrul PRIM asupra altor componente ale sistemului de învățământ, precum ar fi educația timpurie, învățământul profesional.

În context, Andrea Guedes, șef de echipă al Băncii Mondiale, a afirmat că instituția pe care o reprezintă va examina propunerile Ministerului Educației.

„Această vizită de lucru în Moldova ne va permite să definitivăm sectoarele asupra cărora putem colabora în anii următori. Acum pregătim pachetul de documente pentru extinderea cu 15 mln. USD. Ne bucură faptul că ați realizat noi indicatori, ceea ce oferă posibilitatea de a debursa mijloace pentru alte activități în vederea modernizării învățământului.”

Părţile au mai discutat cooperarea în domeniul învăţământului preşcolar.

În cadrul vizitei la Chişinău, care va dura până pe 17 iunie, delegaţia va avea întrevederi cu șefi de direcții și instituții subordonate Ministerului Educației, cu evaluatori, cadre didactice, cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Fondului de Investiții Sociale din Moldova.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare (Banca Mondială) și este realizat de Ministerul Educației, în perioada 2013 – 2018, cu scopul de a consolida calitatea și eficiența educației.