Prim-ministrul Pavel Filip s-a referit ieri la raportul pregătit de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) privind respectarea condițiilor de licență de către operatorii de telefonie mobilă, accentuând că acesta este unul formal şi în el figurează numeroase neadevăruri.

Premierul a amintit că a avut un mandat de ministrul al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi cunoaşte bine situaţia în domeniu, precizând că Agenţia nu dispune de echipamentele necesare pentru monitorizarea permanentă a furnizorilor şi pentru analiza parametrilor de calitate. Totodată, Pavel Filip a spus că a contactat Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio şi a constatat că angajaţii acestuia nu au fost solicitaţi anul acesta de către ANRCETI pentru a face măsurări. „După cum am mai spus, nu staţi comod în fotoliile de la Agenţie, bazându-vă pe rapoartele făcute de operatori”, a spus Pavel Filip.

În context, Premierul a solicitat crearea unei comisii de anchetă care să prezinte până la următoarea şedinţă de Guvern o analiză detaliată pe ce s-au bazat responsabilii de la ANRCETI, care au întocmit raportul în cauză. „Personal pot să vă arăt drumurile pe care cade rețeaua și nu este legătură. De aceea eu vă rog foarte mult nu veniți cu răspunsuri formale, dar apucați-vă de treabă, ori eu vreau în urma anchetei să-i văd pe toți cei care au fost implicați și, cel puțin, mint, să poarte răspundere pentru acest lucru”, a concluzionat Pavel Filip.

Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul a aprobat eliberarea lui Grigore Varaniţa din funcţia de director al ANRCETI, în baza cererii de demisie.