Primministrul Pavel Filip s-a întâlnit, la TelAviv, cu reprezentanţii Diasporei moldoveneşti în Statul Israel şi ai comunităţii evreilor originari din Republica Moldova. Pavel Filip a menționat că și-a dorit foarte mult să aibă această întrevedere, pentru a discuta cu Diaspora, a cărei experiență și expertiză sunt valoroase și utile pentru avansarea țării noastre pe calea reformelor.

În cadrul dialogului, șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre discuțiile purtate cu autoritățile Statului Israel pentru semnarea unui Acord de protecție socială a migranților moldoveni, aflați la muncă în această țară. Astfel, anii lucrați în Israel vor fi luați în considerare la calcularea pensiei. Totodată, șeful Executivului s-a referit la reformele promovate de Guvern, în special acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, atragerea investițiilor în economia națională.

În context, Premierul a îndemnat reprezentanții diasporei să se implice activ în procesul de modernizare a Republicii Moldova. În acest scop, au fost create și Grupurile de Excelență ale Diasporei, prin care moldovenii plecați peste hotare se pot implica direct în elaborarea propunerilor de politici publice și a proiectelor ce urmează să fie realizate în țară. De asemenea, Premierul a spus că mecanismul de implicare a Diasporei în buna organizare a administrării statului va fi extins.

Dialogul a purtat un caracter deschis și interactiv. Reprezentanţii Diasporei au vorbit despre provocările cu care se confruntă, între care problema ridicării banilor pentru munca prestată, posibilitatea angajării legale în câmpul muncii, fără implicarea firmelor intermediare, deschiderea zborurilor low cost între Republica Moldova și Israel.

Premierul Pavel Filip a spus că aceste probleme sunt cunoscute și Guvernul depune eforturi pentru soluționarea acestora.

Totodată, reprezentanții Diasporei s-au interesat despre ultimele evoluții din Republica Moldova și s-au arătat deschiși să contribuie la modernizarea țării.

În finalul întrevederii, Prim-ministrul a mulțumit conaționalilor noștri pentru aportul care-l au în promovarea imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotare, în păstrarea și perpetuarea tradițiilor și culturii naționale.