Vinovată de criza din UE, pusă în evidență de Brexit, este Comisia Europeană. De această părere este premierul ungar Viktor Orban, care s-a arătat convins de faptul că trebuie să se pună capăt „idealizării proiectului european”.

Potrivit lui, principalul motiv al crizei din UE este că frontierele blocului comunitar și limitele deficitului bugetar au fost încălcate continuu de guverne „cu asentimentul tacit” al Comisiei Europene, care ar fi trebuit să împiedice acest lucru.

Din acest motiv, „cele două mari cuceriri europene”, adică „moneda comună și piața unică, protejată de Schengen”, zona europeană de liberă circulație, au fost puse în pericol.

Orban estimează că a contribuit, la rândul său, pentru salvarea modelului european și a „modului de viață” al locuitorilor săi, închizând frontierele Ungariei în fața refugiaților. El a cerut ca raportul de forțe în cadrul UE să fie modificat în beneficiul statelor naționale în raport cu instituțiile europene.

Premierul ungar îi reproșează președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că a propus o repartizare a migranților care sosesc în Europa între diferite țări membre printr-un sistem de cote. Acest model a fost respins de țările din Europa de Est, conform acestuia.