Președinta Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Oxana Domenti a fost premiată de Organizația Mondială a Sănătății pentru realizări în domeniul controlului tutunului și protecția sănătății publice, se arată într-un comunicat de presă.

Premiul a fost înmânat ieri, de Ziua mondială fără tutun, de Haris Hajrulahovic, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova. Oficialul a apreciat înalt eforturile depuse de Președinta Comisiei sănătate, protecție socială și familie în adoptarea Legii privind controlul tutunului, precum și progresul Republicii Moldova în alinierea legislației naționale la prevederile Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului.

”Este cel mai înalt premiu al OMS pentru realizări în domeniul controlului tutunului. Republica Moldova a făcut un progres remarcabil în acest domeniu, lucru care nu ar fi fost posibil fără aportul doamnei Președintă Oxana Domenti. Să continuați la fel în implementarea deplină a Legii privind controlul tutunului, care va duce la îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate a cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Haris Hajrulahovic, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiului.

Președinta Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Oxana Domenti s-a declarat onorată de premiul acordat de OMS.

”Este un premiu ce mă obligă să continui și mai insistent eforturile în promovarea progreselor în domeniul politicilor publice de sănătate. Această distincție nu-mi aparține doar mie, ci este a Republicii Moldova. Prin determinare și mobilizare largă, ne propunem să fim, cel puțin la capitolul legislativ, printre țările cu modele de succes în controlul tutunului. Mecanismul legislativ este deja unul bun și apreciabil și acum ne dorim ca acesta să dea rezultate”, a afirmat Oxana Domenti.

Totodată, Președinta Comisiei sănătate, protecție socială și familie a declarat că Republica Moldova a făcut deja un progres atunci când a adoptat Legea privind controlul tutunului, iar următorul salt urmează să-l facă atunci când va implementa consecvent aceste prevederi legale.

Oxana Domenti a mulțumit deputaților pentru susținerea oferită în adoptarea legislației în domeniu.

”Faptul că deja a intrat în vigoare Legea privind controlul tutunului se datorează unui număr mare de persoane și instituții implicate pentru o cauză nobilă comună, care este susținută de peste 80% din cetățeni”, a subliniat Oxana Domenti.

Deputata Oxana Domenti se regăsește printre cele patru personalități din statele  europene premiate de OMS în 2016 pentru realizări în domeniul controlului tutunului și protecția sănătății publice. Premiul este oferit de OMS începând din anul 1988.

Potrivit modificărilor la Legea privind controlul tutunului, adoptate de Parlament, în Republica Moldova,  din 31 mai 2016, este interzis fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice, în staţiile de transport public, în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport privat în care se află minori.